de Vedette vaardersdag

Een imposant evenement

Vedette Jachtbouw bestaat dit jaar 20 jaar en dat is reden voor tal van festiviteiten. Dat vonden ook vier schippers van Vedette schepen en daarom hebben zij het initiatief genomen om een Vedette Vaardersdag te organiseren. De geplande datum was zaterdag 27 augustus en de omstandigheden waren fantastisch, heerlijk zonnetje, niet te heet en vrij weinig wind.

De dagen ervoor kwamen de deelnemende schepen elkaar op de route naar Aalsmeer reeds tegen en de sfeer zat er meteen goed in. Er waren een paar schepen die door de lage waterstanden niet konden komen, maar al met al troffen 40 Vedette schepen elkaar bij de Blauwe Beugel in Aalsmeer.

Om 13:00 uur begon het gezellige samenzijn in de haven van de Blauwe Beugel. Onder het genot van een kopje koffie en een Vedette gebakje stonden alle eigenaren met elkaar te praten en werden elkaars schepen bewonderd. Veelvuldig hoorde je “waar ligt jouw schip” óf “o, heb jij dat zo!” óf “laat eens zien”. In het welkomwoordje werd door één van de organisatoren ingegaan op de eerdere twee edities van de Vedette Vaardersdag en de groei van de werf in modellen en aantallen. Na dit woordje kreeg het hele team van Vedette Jachtbouw een magnum Champagne om met elkaar te toosten op een prachtig stukje werk.

Dit luidde ook gelijk het vertrek in en werd begonnen met de vaartocht naar eilandengroep De Hemmen op het Braassemermeer. Vanaf de Blauwe Beugel voeren alle Vedettes over de Ringvaart van de Haarlemmermeer naar de Braassem. Diverse modellen en allerlei lengtes én in allerlei kleuren vormden een colonne naar de Leimuiderbrug. De eerste boten konden onder de brug doorvaren, de grotere salonschepen vereisten een opening. De brugwachter was hiervan op de hoogte en de doorvaart ging gestroomlijnd. Na de Leimuiderbrug ging de hele vloot verder richting De Wetering. Onderweg stopten fietsers, wandelaars en auto’s om toch even te kijken naar dit imposante aanblik. 

Op alle boten zag je enthousiaste, blije gezichten. Zwaaiend naar elkaar en naar de toeschouwers, fotograferend en filmend. Elke deelnemer voelde dit speciale moment en was trots eigenaar te zijn van een Vedette en deel te mogen nemen aan de stoet.

Op eilandengroep de Hemmen in de Braassem was een speciaal deel afgezet voor de Vedette schepen, de havenmeester wees een ieder de geschikte plek toe waar ook overnacht kon worden. De avond werd begonnen met een luxe BBQ met een drankje. Alle schippers maakten kennis met elkaar en aan de biertafels werden de mooiste vaar-avonturen met elkaar gedeeld. De schepen, die niet bleven overnachten, vertrokken met schemerlicht en de eigenaren, waarvan hun schip nog in opdracht is, vertrokken met een pontje van Van Leersum richting de vaste wal. Daarna kropen diverse eigenaren bij elkaar op een schip en het bleef nog heel lang gezellig.

Al met al een evenement waar de werf met trots op terug kan kijken en wel zeker komt er een volgende editie met nog meer Vedette schepen. De volgende festiviteit is de Vedette Botenshow op 3 en 4 september.